Islamic Chalighraphy

Assalamualaikum


Islam adalah agama yang mengajar umatnya dalam menjaga kebersihan rohani dan jasmani. Dari segi rohani, Islam mengajar umatnya dalam membersihkan diri daripada segala bentuk kotoran seperti maksiat, bid'ah serta syirik.

Begitu juga dengan kebersihan jasmani, Islam amat menitik beratkan umatnya dalam tampil kemas dan bersih kerana ini dapat mempengaruhi faktor kesihatan tubuh badan.


“Diriwayatkan dari Sa’ad bin Abi Waqas dari bapaknya, dari Rasulullah saw. : Sesungguhnya Allah SWT itu suci yang menyukai hal-hal yang suci, Dia Maha Bersih yang menyukai kebersihan, Dia Mahamulia yang menyukai kemuliaan, Dia Maha Indah yang menyukai keindahan, karena itu bersihkanlah tempat-tempatmu” (HR. Tirmizi)”

“Diriwayatkan dari Malik Al Asy’ari dia berkata, Rasulullah saw. bersabda : Kebersihan adalah sebagian dari iman dan bacaan hamdalah dapat memenuhi mizan (timbangan), dan bacaan subhanallahi walhamdulillah memenuhi kolong langit dan bumi, dan solat adalah cahaya dan sedekah adalah pelita, dan sabar adalah sinar, dan Al Quran adalah pedoman bagimu.” (HR. Muslim)”

“Diriwayatkan Abu Hurairah r.a. dia berkata : Rasulullah saw bersabda : Jika aku tidak menjadikan berat umatku, maka sungguh aku perintahkan bersugi (menggosok gigi) setiap hendak solat”. (HR Bukhari)
Share

0 Comments:

Post a CommentRelated Posts Plugin for WordPress, Blogger...

best nie.. tekan play jer --->

Blogger Template by Blogcrowds