Islamic Chalighraphy

Salah satu petanda kiamat yang kita tahu ialah zina yang bermaharajalela seperti mana yang telah dinyatakan dalam sebuah hadis riwayat Al-bukhari. Seperti yang kita nampak hari ini, zina itu kian dilihat sebagai perkara biasa, malah lebih teruk lagi ada yag melihatnya sebagai salah satu bentuk yang menyeronokkan. Sehingga berlaku banyak kes buang bayi, lahirnya anak luar nikah dan paling teruk sekali
Share

Tatkala kesusahan datang membelenggu, antara pilihan yag pasti kita buat adalah berhutang. Tapi beringatlah, hutang adalah suatu yang tidak boleh diambil mudah atau dipandang remeh. Sekiranya kita berhutang, jadi segerakanlah membayarnya apabila mampu kerana makin banyak beban yang dipikul pasti lebih berat perjalanan yang kita hadapi seterusnya-bukan sahaja di dunia malah juga akhirat. Kesan tidak membayar  hutang juga boleh dibawa mati sehingga terdapat hadis yang menyatakan roh orang mati akan tergantung diawangan selagi hutang tidak diselesaikan oleh warisnya. Jadi adalah lebih baik sekiranya kita kurangkan berhutang dan lebih baik lagi mengelakkan hutang. Antara beberapa hadis tentang hutang :-
Share

Bersediakah kita dengan kematian yang akan menjemput kita? Cukupkah apa yang kita lakukan sebagai bekalan untuk dibawa bersama? Bersedia atau tidak, mati itu pasti telah lama bersedia untuk kita. Saat sakaratul maut berkunjung tiba, tiada siapa dapat membantu. Tiada sudah ibubapa yang banyak membantu kita, tiada sudah rakan karib yang sentiasa berkongsi masalah bersama, serta tiada sudah adik beradik dan sanak saudara yang sentiasa bergurau senda untuk menghiburkan kita.. Untuk itu, sentiasalah kita bersedia bagi menghadapi ajal maut yang pasti akan berkunjung bila-bila masa sahaja.
Share

Dalam mencapai sebuah perkahwinan yang diberkati dan dirahmati, ikutlah garis panduan yang telah ditetapkan oleh Allah SWT. Begitu mudah sebenarnya dalam mendapatkan sebuah rumahtangga yang bahagia sekiranya kita mengikut apa yang telah diajarkan Rasulullah SAW. Perkahwinan yang tidak mengikut syariat adalah sama seperti adunan kek yang tidak mengikut sukatan. Yang pastinya, apa yang dikehendaki  tentu takkan diperolehi. Banyak manfaat dalam menjadi Islam sebagai garis panduan kita dalam menempuhi kehidupan rumahtangga dengan penuh kebahagian dan kehamonian. Semoga perkahwinan yang dibina diberkati dan dirahmati-Nya. Insyallah.

Share


Sentiasa merasa tertekan dengan segala ujian dan cabaran yang diberi-Nya.. sedangkan setiap kesulitan yang diberi mempunyai hikmah tersembunyi yang pasti datang mengiringi.. Usaha dan kemudian tawakallah hanya pada Allah. Betulkanlah niat kita dalam bertawakal.. usah lah berharap pada makhluk tapi memohon lah pada Allah SWT dalam mencapai kejayaan pada apa yang kita usahakan. Insyallah kejayaan pasti datang mengiringi..
Share


Disaat kita berada didalam kesenangan dan sempurna kesihatan tubuh badan, ambillah peluang untuk mengingati Allah dengan membasahi lidah dengan berzikir. 

Share

Wanita merupakan kaum yang mempunyai darjat yang tinggi di sisi Islam. Walaupun barat mengatakan Islam merendahkan hak wanita dalam kebebasan. Tetapi setiap apa yang diaturkan-Nya melalui Islam untuk wanita adalah panduan hidup yang mengangkat darjat wanita itu sendiri. Sesungguhnya Allah SWT berfirman: “Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui.” (Al-Baqarah 216)

Share

Terdapat beberapa hadis yang menghuraikan tentang berdoa. Berdoa amat penting terhadap kita dalam memohon keredhaan dan keberkatan dari-Nya. Dalam memastikan doa yang dipohon dimakbulkan, terdapat beberapa hadis menerangkan tentang doa.


Share

Perlukan teknik pemakanan yang betul? Inginkan rahsia disebalik badan yang sihat? 


Share

Walupun wuduk hanya memerlukan waktu yang singkat untuk menyempurnakannya, tetapi haruslah diigat bahawa terdapat bayak manfaat serta fadhilat terhadap ibadah yang dianggap mudah itu..

Share

Ditanya oleh sahabat kepada Rasulullah, “apakah amalan yang paling utama?”

Dijawab oleh Rasulullah, “solat di awal waktu.” Dikatakan waktu solat itu terbahagi kepada 3: Iaitu awal, pertengahan dan akhir. Dan seutama solat yang dianjurkan oleh Rasulullah ialah solat di awal waktu.

Share

Assalamualaikum


Islam adalah agama yang mengajar umatnya dalam menjaga kebersihan rohani dan jasmani. Dari segi rohani, Islam mengajar umatnya dalam membersihkan diri daripada segala bentuk kotoran seperti maksiat, bid'ah serta syirik.

Begitu juga dengan kebersihan jasmani, Islam amat menitik beratkan umatnya dalam tampil kemas dan bersih kerana ini dapat mempengaruhi faktor kesihatan tubuh badan.

Share

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

best nie.. tekan play jer --->

Blogger Template by Blogcrowds